Omgeving

& activiteiten

Le Pal

Pretpark en dierentuin Le Pal is ook voor ervaren pretparkbezoekers een belevenis.

Pretpark le pal

Vulcania

Het nieuwe themapark Vulcania is een peperduur prestige-object van het soort dat alleen in Frankrijk wordt verwezenlijkt. Zeer interessant als je alles over vulkanen wilt weten en gelukkig ook heel leuk voor minder leergierige bezoekers.

Vulcania

Puy de dome

De puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. 
De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Net als de Nederlandse Zuidwalvulkaan is de locatie van deze vulkaan niet aan de rand van een tektonische plaat, noch boven een hotspot.

Puy de dome Puy de dome

Vuurwerk

Mocht je geluk hebben en je bent de derde zondag van juli op la petite Valette, dan mag je het vuurwerk van Tronget zeker niet missen.

Vuurwerk

Kano tochten

Informeer bij ons naar de kanotochten op de Sioule.

Er zijn tochten voor het gehele gezin, maar er zijn ook iets ruigere tochten.

Kanotocht

Festivals

In de maanden juli en augustus vinden er in de omgeving van de camping vele festivals plaats.

Zoals onder andere middeleeuwse feesten, volkeren festivals en muziek festivals.

Allier-Auvergne

Camping La Petite Valette ligt in dat deel van Frankrijk dat de Fransen zelf liefkozend 'La France Profonde' noemen, het 'diepe, oorspronkelijke' Frankrijk zoals de Fransen het zich willen herinneren: waar mannen blauwe petten dragen en de vrouwen schorten, waar iedereen een moestuin heeft en op zijn minst een paar eenden en kippen, waar de dag begint met een glaasje witte wijn in de bistro naast de bakker. Waar altijd wel iets zachtjes op een hoekje van de houtoven staat te pruttelen en waar werkelijk niemand haast heeft.

De Allier is het noordelijkste departement van de Auvergne. De grenzen van de Allier vallen grofweg samen met die van het middeleeuwse hertogdom Bourbonnais dat eeuwenlang het bezit was van de hertogen van Bourbon. De vele burchten, kastelen, kerken en kapellen getuigen nog steeds van het roemrijke verleden van de streek. De Bourbonnais biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan prachtige landschappen. Camping La Petite Valette ligt in een groene heuvelachtige streek – de Bocage Bourbonnais – zo genoemd vanwege het typische coulisselandschap van door heggen en bosjes omzoomde velden dat in de loop der eeuwen is ontstaan.

Nog geen tien kilometer ten zuiden van de camping wordt het ineens bergachtig en ruiger. De omgeving van Charroux lijkt op Toscane. De ravijnen bij Ebreuil en Chouvigny lijken op die van de Tarne. Oostelijker, in de streek Montagne Bourbonnaise waan je je in Zwitserland. Tel daar nog de uitgestrekte valeien van de Sioule, de Besbre en de Allier bij op – de Allier is de laatste niet gekanaliseerde grote rivier van Europa, met een vogelrijkdom slechts te vergelijken met die van de Waddenzee – en vergeet vooral de uitgestrekte stille wouden niet: de bossen onder Montmarault zijn onontdekte juwelen; het woud van Tronçais in het noordoosten van de Allier is internationaal bekend als het grootste en oudste eikenwoud van West-Europa.

Genoeg natuurschoon en historie, dus. Te bewonderen tijdens lange wandelingen en fietstochten over de verlaten landweggetjes. Of – op zijn Frans – te genieten tijdens 'wandelingen' met de auto. En als u genoeg natuurschoon, kastelen en stadjes hebt bewonderd, geen zin meer hebt om de rommelmarkten te bezoeken die elk dorp tijdens de zomerse weekenden organiseert, als u gekanood hebt in de Gorge de Chouvigny, als u genoeg geproefd hebt van de wijnen van Saint Pourçain, van de mosterd van Charroux en van de kaas van Bézenet, dan wordt het misschien tijd voor een dagtocht naar pretpark Le Pal, themapark Vulcania of vulkanisch hoogtepunt Puy de Dôme. Dat zijn professionele, moderne attracties waar jong en oud zich zal vermaken. Ze liggen op pakweg een uur rijden van de camping.

 

Departement Allier

Allier is het eerste departement van de Auvergne op de Route du Soleil. Het platteland is hier bijzonder goed bewaard en herbergt meer dan 500 kastelen en stijlvolle huizen die u kunt bewonderen, bezoeken of … bewonen. Het gebied is rijk aan coulisselandschappen en wijnranken in de streek van Saint-Pourçain. En je vindt er het « mooiste eikenbos van Europa », beroemd om zijn geklasseerde eiken en bladerdak van soms wel driehonderd jaar oud (het hout is zeer gegeerd, vooral om vaten te bouwen voor de grote wijnen van Bordeaux).

Hier vind je nog geen oude vulkanen, daardoor is het ook minder toeristisch, toch zijn er een paar mooie plaatsjes die we je graag voorstellen.

Forêt de Tronçais

Dit is het eikenwoud waarvan eerder sprake. Je kunt wel stellen dat dit de meest toeristische plaats is van Allier. Een bos gecombineerd met een paar meertjes heeft steeds een grote aantrekkingskracht. Er zijn ligweiden, soms stranden aangelegd en er kan aan watersport gedaan worden.

Montluçon

Deze stad ligt ten zuiden van het beroemde woud. Montluçon is gedomineerd door een heuvel met er bovenop een kasteel. Zoals zovele kastelen heeft het perioden gekend van bloei en verval en had het verschillende functies. Nu huisvest het een museum: Musée des Musiques Populaires. In het stadje is het leuk om wandelen maar naast een paar kerken heeft het geen grote attracties.

Moulins

Naast Vichy is dit de meest aantrekkelijke toeristische stad van Allier. Niet in het minst om zijn kathedraal met schatkamer. Pronkstuk is het drieluik van de 'Kroning van Maria'. Daarnaast zijn er nog een paar mooie gebouwen te zien, zoals een kapel en een klokkentoren met geanimeerde figuren. Moulins heeft ook nog twee kleinere musea. Website: pays-bourbon.com

Souvigny

Dit kleine stadje ligt slechts op een boogscheut van Moulins en heeft een prachtige abdijkerk met aansluitend museum.

Vichy

De naam klinkt al bekend in onze oren, inderdaad van het bronwater. Waar bronnen zijn is er ook meestal een kuuroord en dat is hier in Vichy niet anders. Het Parc des Sources vormt het hart van het kuuroord. Het is er aangenaam wandelen en je kan er uiteraard proeven van het bronwater. De gebouwen waar de bronnen zich bevinden zijn wel heel bijzonder. Ook in de stad zijn er prachtige gebouwen te vinden maar evenwel geen noemenswaardige attracties.  

Niet zo veraf van Vichy ligt een bezienswaardig kasteel: La Palice. Je zal bij een bezoek merken dat het rijk is gedecoreerd met schilderijen en tapijten.

Bron: Euroreizen